Spotkania wigilijne

Święta Bożego narodzenia to czas ciepłej i niepowtarzalnej atmosfery zarówno w gronie rodzinnym jak i naszych współpracowników. Na stole królują ryby, a w powietrzu unosi się aromat grzybów i korzennego piernika. 

Dzięki wyselekcjonowanym produktom wszystkie dania przygotowujemy według tradycyjnych receptur. Nasze świąteczne menu jest aromatyczne, smaczne i pachnące świętami.

Poniżej przedstawiamy przykładową propozycję menu wigilijnego (postnego).

Catering Wigilijny I

Zimne przekąski i sałatki

  • Śledź z cebulką i jabłkiem pod kołderką ze śmietany
  • Ryba po grecku z warzywami
  • Karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
  • Sałatka śledziowa z ziemniaczkami 
  • Świeże pieczywo 

Dania ciepłe

  • Domowe pierogi z kapustą i grzybami
  • Postna kapusta o zapachu śliwki

Deser

  • Keks z owocami
  • Makowiec otulony lukrem

 

Catering Wigilijny II

Zimne przekąski i sałatki

  • Śledź z cebulką i jabłkiem pod kołderką ze śmietany
  • Półmisek ryb wędzonych z trzema sosami 
  • Terina warzywna
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
  • Sałatka śledziowa z ziemniaczkami
  • Świeże pieczywo 

Dania ciepłe i dodatki

  • Filet z Karpia w panierce musztardowo ziołowej
  • Filet z Dorsza z sosem polskim, jajkiem i koperkiem
  • Domowe pierogi z kapustą i grzybami
  • Postna kapusta o zapachu śliwki
  • Pieczone ziemniaczki z ziołami

Deser

  • Keks z owocami
  • Makowiec otulony lukrem

Catering Wigilijny III

Zimne przekąski i sałatki

  • Filety śledziowe w trzech smakach
  • Półmisek ryb wędzonych z trzema sosami 
  • Ryba po grecku z warzywami
  • Karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami
  • Terina warzywna
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
  • Sałatka śledziowa z buraczkami marynowanymi
  • Podgrzybek marynowany 
  • Świeże pieczywo 

Zupa

  • Wigilijny barszcz czerwony oprószony majerankiem

Dania ciepłe i dodatki

  • Filet z Karpia w panierce musztardowo ziołowej
  • Karmazyn w kremowym sosie kaparowo cytrynowym
  • Domowe pierogi z kapustą i grzybami
  • Postna kapusta o zapachu śliwki
  • Warzywa gotowane z masłem czosnkowym
  • Pieczone ziemniaczki z ziołami

Deser

  • Puszysty sernik z polewą czekoladową
  • Makowiec otulony lukrem

Catering Wigilijny IV

Zimne przekąski i sałatki

  • Wędzony Łosoś z nutą cytryny
  • Filety śledziowe w trzech smakach
  • Półmisek ryb wędzonych z trzema sosami 
  • Ryba po grecku z warzywami
  • Karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami
  • Terina warzywna
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
  • Sałatka nicejska z tuńczykiem i fasolką szparagową
  • Sałatka śledziowa z ziemniaczkami 
  • Podgrzybek marynowany 
  • Świeże pieczywo 

Zupa

  • Wigilijny barszcz czerwony oprószony majerankiem

Dania ciepłe i dodatki

  • Filet z Karpia w panierce musztardowo ziołowej
  • Karmazyn w kremowym sosie kaparowo cytrynowym
  • Domowe pierogi z kapustą i grzybami
  • Postna kapusta o zapachu śliwki
  • Warzywa gotowane z masłem czosnkowym
  • Pieczone ziemniaczki z ziołami
  • Złociste kopytka 

Deser

  • Puszysty sernik z polewą czekoladową
  • Makowiec otulony lukrem
  • Keks z owocami

Catering Wigilijny V

Zimne przekąski i sałatki

  • Sandacz z musem chrzanowym i cytrynową galaretą
  • Wędzony Łosoś z nutą cytryny
  • Filety śledziowe w trzech smakach
  • Terina z wędzonego łososia i szyjek rakowych
  • Półmisek ryb wędzonych z trzema sosami
  • Ryba po grecku z warzywami
  • Karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
  • Sałatka nicejska z tuńczykiem i fasolką szparagową
  • Sałatka z krewetek coctailowych z sosem balsamico
  • Sałatka śledziowa z ziemniaczkami 
  • Podgrzybek marynowany
  • Świeże pieczywo 

Zupa

  • Wigilijny barszcz czerwony oprószony majerankiem

Dania ciepłe i dodatki

  • Filet z Karpia w panierce musztardowo ziołowej
  • Łosoś pieczony w sosie pachnącym koperkiem
  • Karmazyn w kremowym sosie kaparowo cytrynowym
  • Domowe pierogi z kapustą i grzybami
  • Postna kapusta o zapachu śliwki
  • Warzywa gotowane z masłem czosnkowym
  • Pieczone ziemniaczki z ziołami
  • Złociste kopytka 

Deser

  • Puszysty sernik z polewą czekoladową
  • Makowiec otulony lukrem
  • Piernik z bakaliami
  • Keks z owocami

Przykładowe pozycje do komponowania menu wigilijnego / świątecznego:

 

Przekładki

Dania zimne

  • Sandacz faszerowany
  • Filety sandacza z musem chrzanowym z cytrynową galaretą
  • Terina z wędzonego łososia i szyjek rakowych
  • Łosoś wędzony z cytryną
  • Carpaccio z łososia wędzonego
  • Tymbaliki z wędzonego pstrąga z jajkiem i warzywami
  • Filety śledziowe w trzech smakach
  • Śledź z cebulka i jabłkiem w śmietanie
  • Rolmopsy śledziowe z ogórkiem marchewką i cebulką
  • Ryba po grecku
  • Tatar ze śledzi z cebulka i ogórkiem podany na pumperniklu
  • Rolada z karpia z rodzynkami i warzywami podana z sosem chrzanowym
  • Karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami
  • Półmisek ryb wędzonych (pstrąg, łosoś, halibut) z sosami kaparowym, koperkowym i chrzanowym
  • Paszteciki rybne z tuńczykiem i szpinakiem
  • Marynowana w miodzie pierś kurczaka w grapefruitowej galarecie
  • Rolada z kurczaka z owocami w maladze
  • Indyk w maladze z owocami
  • Wędzona pierś z kaczki z musem malinowym
  • Szynka podkomorzego w całości
  • Roladki z szynki z musem chrzanowym
  • Schab pieczony z suszonymi śliwkami
  • Schab po warszawsku z musem chrzanowym
  • Pieczona cielęcina w sosie kaparowym
  • Polędwica wołowa z musem malinowym
  • Rostbef marynowany z zielonym pieprzem i z sosem tatarskim
  • Wybór polskich wędlin z tradycyjnymi marynatami / grzyby marynowane, cebulki koktajlowe, korniszony/
  • Pasztet z dziczyzny z żurawiną
  • Pasztet z indyka z sosem cumberland
  • Pasztet drobiowy z musem z wątróbek i chutney śliwkowym
  • Terina warzywna
  • Deska serów żółtych, wędzonych, pleśniowych i kozich z suszonymi owocami i orzechami

Sałatki

  • Sałatka jarzynowa tradycyjna
  • Sałatka bałkańska z fasolką szparagową, pomidorami, serem feta i oliwkami
  • Sałatka ze świeżych warzyw z sosem vinegrette
  • Sałatka śledziowa
  • Sałatka śledziowa z buraczkami marynowanymi
  • Sałatka ziemniaczana z bekonem i zielonym groszkiem
  • Sałatka meksykańska
  • Sałatka z makaronu i szynki
  • Sałatka egzotyczna z tuńczykiem
  • Mix sałat w sosie jogurtowo-koperkowym
  • Sałatka penne
  • Sałatka z żółtego sera i szynki
  • Sałatka z kurczaka grillowanego i świeżych warzyw
  • Sałatka brokułowa z sosem aioli z płatkami migdałów
  • Sałatka grecka z oliwkami i serem feta
  • Sałatka nicejska z tuńczykiem i fasolką szparagową
  • Sałatka z liści szpinaku z sosem aioli i parmezanem
  • Sałatka z krewetek coctailowych z sosem balsamicznym
  • Sałatka rzymska z filetami anchois i grzankami

Dania ciepłe

  • Karp – filet – pieczony w panierce musztardowo-ziołowej
  • Łosoś pieczony w sosie koperkowym
  • Łosoś grillowany w sosie cytrynowym
  • Halibut filety, pieczone w ziołach z sosem z porów i sera gorgonzola
  • Filet z sandacza w śmietanie
  • Filety dorsza pieczone z sosem polskim z jakiem i koperkiem
  • Krewetki coctailowe w sosie czosnkowym z warzywami
  • Karmazyn pieczony w sosie kaparowo-cytrynowy
  • Roladki z soli w sosie mandarynkowym
  • Filet z soli w aromacie estragonu i warzywami juliene
  • Kaczka pieczona w sosie wiśniowym
  • Grillowana pierś z kurczaka w sosie morelowym
  • Grillowana pierś z kurczaka w sosie myśliwskim
  • Eskalopki z kurczaka z warzywami grillowanymi
  • Ragout z kawałkami kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem
  • Pieczony kurczak w pomarańczach
  • Roladki z kurczaka faszerowana mozzarellą i pomidorami
  • Roladki z indyka w sosie grzybowym z warzywami
  • Indyk po staropolsku z nadzieniem ze śliwek i sosem Trebiano
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie myśliwskim
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Eskalopki ze schabu zapiekane pod beszamelem
  • Pieczony schab środkowy w sosie własnym
  • Schab karkowy w sosie czosnkowym
  • Schab pieczony ze śliwkami w sosie tymiankowym
  • Karkówka pieczona z sosem chrzanowym
  • Karkówka pieczona w sosie grzybowym
  • Polędwica wołowa pieczona w sosie serowo-czosnkowym
  • Boeuf Strogonoff z wołowiny z pieczarkami
  • Meet bools z sosem pomidorowym
  • Cielęca piccata z serem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Pierogi z mięsem
  • Pierogi ruskie
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodatki ciepłe

  • Gotowane kołduny z grzybami 
  • Postna kapusta z grzybami
  • Warzywa gotowane z masłem czosnkowym
  • Brokuły zapiekane pod beszamelem
  • Różyczki kalafiora w chrupiącej bułce
  • Kalafior zapiekany
  • Fasolka szparagowa z beszamelem
  • Fasolka duszona z bekonem i cebulką
  • Duszona cukinia z pomidorami Pelati i oliwkami
  • Grillowane warzywa z serem Mozzarella i oregano
  • Ryż z warzywami
  • Ryż "Risi Bisi" z groszkiem zielonym i tymiankiem
  • Ryż Basmati gotowany na parze
  • Kolorowy ryż ze świeżą bazylią
  • Risotto z grzybami leśnymi
  • Bigos myśliwski
  • Kapusta zasmażana
  • Kapusta słodka z pomidorami Pelati
  • Kasza gryczana z pieczarkami
  • Kopytka smażone
  • Ziemniaki po polsku z majerankiem i porem
  • Pieczone ziemniaki z ziołami

Desery

  • Keks z owocami
  • Piernik z bakaliami
  • Łazanki z makiem i bakaliami
  • Makowiec
  • Mini szarlotka z kruszonką i orzechami
  • Sernik z brzoskwiniami w polewie czekoladowej
  • Mini sernik z polewą czekoladową
  • Seromak (duet serowo-makowy)
  • Kompot z suszonych owoców

Zupy

  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Consomme grzybowe z oliwą truflową
  • Zupa grzybowa zabielana z łazankami